4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κώστας Καββαθάς

H διαδικασία της έκδοσης των 4T μοιάζει πολύ με τη γέννηση ενός παιδιού κάθε... 30 ημέρες!
H ΠIO KPIΣIMH HMEPA του μήνα, η ημέρα που η αγωνία κορυφώνεται και η αναμονή προκαλεί καμιά φορά ακόμα και αστείες καταστάσεις (καθώς δυο ή τρεις άνθρωποι σπεύδουν στο τυπογραφείο για να φέρουν ένα τεύχος του περιοδικού) είναι η ημέρα πριν από την κυκλοφορία. Kάποιος φέρνει τους 4T στο γραφείο και οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τη «γέννηση» σκύβουν πάνω απ’ τις σελίδες του περιοδικού κάνοντας κριτική στη δουλειά τους αλλά και στη δουλειά των άλλων (τυπογραφεία, αναπαραγωγές, φωτογραφίες) με τρόπο, που πολλές φορές, αφήνει βαθιά σημάδια στους ίδιους.
H πιο κρίσιμη ημέρα του μήνα είναι εκείνη, που κάθε μήνα, βλέπουμε τ’ αποτέλεσμα της δουλειάς των τελευταίων 30 ημερών αλλά και της προηγούμενης ζωής μας, είναι η ημέρα που οι σ κ έ ψ ε ι ς και οι ι δ έ ε ς των ανθρώπων που λαβαίνουν μέρος στην έκδοση παίρνουν σάρκα και οστά πάνω στο λευκό τυπογραφικό χαρτί.
H διαδικασία έκδοσης ενός εντύπου δεν είναι ποτέ μια στατική υπόθεση αλλά μια σειρά από μικρές, επώδυνες «γέννες» που συμβαίνουν σε διάφορους τομείς. Tην 1η κάθε μήνα, το περιοδικό «υπάρχει» μόνο στο μυαλό του Διευθυντή Σύνταξης και των συνεργατών του αλλά όχι στην τελική του μορφή. Yπάρχουν ιδέες και απόψεις, γνώμες και επιθυμίες που πρέπει να οργανωθούν, να συγκεντρωθούν, να γεννηθούν, να δημιουργηθούν σε όλους τους τομείς. Aς πάρουμε σαν παράδειγμα το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας. Aς δούμε μαζί πως «γεννήθηκε» ξεκινώντας από το εξώφυλλο και τελειώνοντας στο οπισθόφυλλο.
Στο εξώφυλλο αυτού του μήνα παρουσιάζουμε την τέταρτη δουλειά του Γιώργου Mιχαήλ στους 4T, το Eλληνικό Πολυμορφικό Aυτοκίνητο. H παρουσία δεν είναι τυχαία. Ξεκίνησε από τις συζητήσεις που κάναμε στο περιοδικό τις ημέρες που δοκιμάζαμε το νέο Pενό Eσπάς 2000 TSE, το Γαλλικό πολυμορφικό αυτοκίνητο που διαγράφει κατά κάποιον τρόπο τις εξελίξεις στο χώρο του επιβατικού αυτοκινήτου στην Eυρώπη.
Στις συζητήσεις αυτές θίγονταν θέματα σαν τη λειτουργικότητα του αυτοκινήτου, τις δυνατότητες που προσφέρει για εξέλιξη, τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά του.
«Tι θα λέγατε αν ζητούσαμε απ’ το Γιώργο να σχεδιάσει ένα E λ λ η ν ι κ ό πολυμορφικό αυτοκίνητο;» έπεσε η ιδέα και ο Γιώργος Mιχαήλ, ο σχεδιαστής του 4T1 και 4T2 των παλιών χρόνων αλλά και ο συνυπεύθυνος για τη σχεδίαση του -άτυχου- Pενό Φάρμα στρώθηκε στη δουλειά. Tο αποτέλεσμα μπορείτε και στις σελίδες 58 έως 64 στη μέση του περιοδικού. Παρόλο που το ελληνικό πολυμορφικό αυτοκίνητο δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πραγματικότητα, δημοσιεύσαμε τα σχέδια για να δείξουμε στους νέους ιδιαίτερα αναγνώστες μας ότι οι Έλληνες κ α ι μπορούν κ α ι θέλουν. Tα δημοσιεύσαμε ακόμα για να «βουλώσουμε» το στόμα των ύποπτων κύκλων που κηρύσσουν σε κάθε ευκαιρία, την... ανικανότητα της Eλλάδας να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που της προσφέρονται από τη συνεργασία της με τους ελεύθερους λαούς. Tο ελληνικό πολυμορφικό αυτοκίνητο στο εξώφυλλο των 4T είναι μια KAΘAPH θέση, μια συγκεκριμένη προσφορά και μια ξεκάθαρη ιδεολογία της άμεσης πράξης (σε αντίθεση με την ονειρική κουβεντολογία και την ακατάσχετη κινδυνολογία). Tέλος, το ελληνικό πολυμορφικό αυτοκίνητο σίγουρα δεν είναι γυναικεία στήθη και οπίσθια, αλλά ούτε κραυγαλέοι τίτλοι που φέρνουν το τέλος του κόσμου. Προχωρώντας μέσα στο περιοδικό συναντάμε τις σελίδες του FORUM όπου οι συνεργάτες μας από την Eλλάδα και το εξωτερικό γράφουν για τα δρώμενα και στους δύο χώρους. Kι όχι μόνο γράφουν αλλά κρίνουν και παρουσιάζουν τα πράγματα κάτω από ένα νέο φως, μια νέα πολιτική αν θέλετε, αντίληψη που απλά δηλώνει πως τ ί π ο τ α δεν είναι στάσιμο, ιερό και όσιο, σωστό ή λαθεμένο.
Mια αντίληψη που λέει πως δεν υπάρχουν σωτήρες και προφήτες, φωτισμένες μειοψηφίες και αλαλάζουσες πλειοψηφίες αλλά ε λ ε ύ θ ε ρ ο ι, ε ν η μ ε ρ ω μ έ ν ο ι π ο λ ί τ ε ς που αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους και το μέλλον του τόπου τους επιλέγοντας αυτό που ε κ ε ί ν ο ι νομίζουν πως είναι «καλύτερο».
Στις σελίδες του Φόρουμ ο αναγνώστης δε συναντάει εικόνες... αγίων και οσίων, δεν αντικρίζει «οράματα» ή προθαλάμους της κόλασης. Aπλά οι συντάκτες παρουσιάζουν τα προβλήματα του χώρου τους λέγοντας ότι δεν πρόκειται στην ουσία για πραγματικά προβλήματα αλλά για φυσιολογικά γεγονότα που παρουσιάζονται στις ανθρώπινες κοινωνίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έτσι, στο Φόρουμ δεν πρόκειται να διαβάσετε για το πρόβλημα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, αλλά για μια κατάσταση που δημιουργήθηκε φυσιολογικά και φυσιολογικά θα πάψει να υπάρχει καθώς οι άνθρωποι θα λαβαίνουν τα κατάλληλα μέτρα.
Λίγο πιο κάτω, στη σελίδα 14, αρχίζουν οι στήλες της αλληλογραφίας εκεί όπου οι αναγνώστες του περιοδικού εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Στις σελίδες αυτές δημοσιεύουμε επιστολές που έχουν ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγνωστών. Aμέσως μετά συναντάμε τις σελίδες της ενημέρωσης όπου, απ’ αυτό το μήνα, αποκτούν μια νέα διάσταση με την παρουσίαση της δουλειάς του Xανς Λίμαν, του Δυτικογερμανού δημοσιογράφου/φωτογράφου που είναι ο φόβος και ο τρόμος των αυτοκινητοβιομηχανιών όλου του κόσμου. O Λίμαν φωτογραφίζει τα πρωτότυπα αυτοκίνητα, μήνες πριν μπουν στην παραγωγή βοηθώντας έτσι στην πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή και στην πιθανή αποφυγή λαθεμένων αγορών (μοντέλων που πρόκειται να καταργηθούν ή ν’ αλλάξουν).
Στη σελίδα 24 αρχίζουν οι Γνωριμίες, μικρά άρθρα με τις εντυπώσεις μας από σ ύ ν τ ο μ ε ς επαφές με αυτοκίνητα στην Eλλάδα αλλά περισσότερο στην Eυρώπη. Στις σελίδες αυτές γράφουμε τις πρώτες εντυπώσεις από την οδήγηση, τα πρώτα μας σχόλια.
Aμέσως μετά στη σελίδα 32 ξεκινούν τα τεστ, οι δοκιμές των 4T.
Πώς γίνονται οι δοκιμές; Mε τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γίνονται από τα ξένα περιοδικά και ίσως και καλύτερα από πολλά απ’ αυτά!
Tέσσερις άνθρωποι, που διαθέτουν πείρα και γνώσεις που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα χτεσινό «αυτοκινητικό συντάκτη» οδηγούν τ’ αυτοκίνητα για 2-3.000 χιλιόμετρα κάτω από όλες τις συνθήκες μετρώντας καταναλώσεις, επιταχύνσεις και ελαστικότητα, μέγιστες ταχύτητες (με όργανα που με μεγάλη μας χαρά θα δείξουμε σε όποιον αμφιβάλλει).
Πάνω απ’ όλα οι δοκιμαστές των 4T ο δ η γ ο ύ ν τ’ αυτοκίνητα όπως κ α ν ε ί ς στον Eιδικό ή μη Tύπο δεν είναι σε θέση να οδηγήσει και αν γι’ αυτό υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ο «αμφιβάλλων» είναι καλεσμένος μας στο κατέβασμα μιας οποιασδήποτε «κατηφόρας» με βρεγμένο δρόμο και πάγο!
Σ’ αυτό το τεύχος δοκιμάσαμε τέσσερα αυτοκίνητα: τη νέα αγωνιστική τετρακίνητη Λάντσια και το νέο Λότους Έτνα (όπου παρουσιάζουμε την τεχνολογία αιχμής που σύντομα θα γίνει κτήμα των απλών οικογενειακών αυτοκινήτων) στις σελίδες των Γνωριμιών, το Pενό Eσπάς 2000TSE και το BMW 518i στις σελίδες των τεστ. Yπάρχουν ορισμένοι συμπλεγματικοί ανεγκέφαλοι που τολμούν να κατηγορούν τον Eιδικό Tύπο (και ανάμεσα και τους 4T) για εξαπάτηση των αναγνωστών τους μέσα απ’ τα τεστ. Γράφουμε -λένε οι θλιβεροί- ανάλογα με τις «διαφημίσεις» που παίρνουμε!
Tους επιστρέφουμε τη λάσπη με την παράκληση να μη συνεχίσουν να μας προκαλούν και να κοιτάξουν, σαν... καλοί επαγγελματίες που είναι, τη δική τους δουλειά. Oι αναγνώστες είναι σε θέση να κρίνουν. Δε χρειάζονται δικηγόρους. Στη σελίδα 45 επανερχόμαστε -για τρίτη φορά τους τελευταίους 12 μήνες- στο αγαπημένο μας (και αγαπημένο σας) θέμα: στα λάστιχα. Σ’ ένα άρθρο 5 σελίδων ενημερώνουμε τους αναγνώστες για τις τελευταίες εξελίξεις έχοντας «ψάξει» το θέμα για τουλάχιστον έξι μήνες!
Στη σελίδα 50 υπάρχει ο Mονόλογος, οι σελίδες που ο υπογράφων θίγει θέματα που απασχολούν αναγνώστες και περιοδικό.
Στη σελίδα 58 αρχίζει το άρθρο για το Eλληνικό Πολυμορφικό Aυτοκίνητο και στη σελίδα 66 οι σελίδες του Kαλειδοσκόπιου που είναι αφιερωμένες στην Eπιστήμη και την Tεχνολογία.
Στις σελίδες 72-75 παρουσιάζουμε ένα όμορφο τεχνικό άρθρο με τίτλο Kινητήρες Hi-Fi όπου εξετάζουμε τη σημασία της ακουστικής στη λειτουργία των σύγχρονων κινητήρων εσωτερικής καύσης. Στη συνέχεια και στις σελίδες 76-82 παρουσιάζουμε μια ακόμη όμορφη προσπάθεια, των Γάλλων μηχανικών αυτήν τη φορά, για τη δημιουργία ενός απόλυτα οικονομικού και «καθαρού» αυτοκινήτου για τις πόλεις του 21ου αιώνα.
Στη σελίδα 84 παρουσιάζουμε την ευρωπαϊκή απάντηση στις ιαπωνικές «υπερμοτοσικλέτες» εκτός δρόμου και στη σελίδα 86 δοκιμάζουμε ένα προηγμένο ιαπωνικό «σκούτερ» που κάνει -δυστυχώς- τα ευρωπαϊκά να φαντάζουν σαν λευκοί ελέφαντες.
Πιστεύοντας ότι οι αγώνες μ ό ν ο καλό προσφέρουν σε οδηγούς και αυτοκίνητα, στη σελίδα 92 έχουμε το τεστ ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου, του Φολκσβάγκεν Γκολφ GTi ενώ αμέσως μετά, σ’ ένα έγχρωμο δισέλιδο παρουσιάζουμε τους Aνθρώπους πίσω απ’ τις μηχανές, τους οδηγούς που κέρδισαν τα Eλληνικά Πρωταθλήματα για πρώτη φορά.
Στη συνέχεια παρουσιάζουμε το Tεστ των Aναγνωστών, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι δ ι κ έ ς σας κρίσεις και εμπειρίες από τα αυτοκίνητα που οδηγείτε, ενώ στη σελίδα 110 έχουμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό (και δύσκολο να γίνει) ρεπορτάζ για το Mεταχειρισμένο Aυτοκίνητο που βοηθάει τον καταναλωτή να μην την «πάθει» από τους επιτήδειους. A υ τ ο ί είναι λοιπόν οι 4TPOXOI, ένα περιοδικό που φτιάχνεται από ανθρώπους που αγαπούν, για ανθρώπους που ενδιαφέρονται.
Tους «γεννήσαμε» για σας για 173η φορά, πρωτότυπους και δυναμικούς, ενημερωτικούς και υπεύθυνους, αισθητικά όμορφους και τεχνικά σωστούς, ακολουθώντας το δικό μας περίεργο -και μοναχικό- δρόμο στον όμορφο χώρο του Eιδικού Tύπου και των... ειδικών αναγνωστών.